söndag 17 januari 2010

VISTA – Vietnam, Indonesien, Sydafrika, Turkiet, Argentina

VISTA är benämningen för tillväxtmarknaderna Vietnam, Indonesien, Sydafrika och Argentina och spås av många vara nästa grupp länder som kommer att få en tillväxt liknande den i BRIC-länderna Brasilien, Ryssland, Indien och Kina (China). Har du som jag missat att investera pengar i fonder i BRIC-länderna har du antagligen precis som jag missat den sjuka uppgången under 2009 – och är antagligen precis som jag sjukt irriterad över att du aldrig köpte fonder i Brasilien, Ryssland, Indien eller Kina. Själv har jag sparat på ett trött bankkonto utan ränta, och varken ägt aktier eller fonder och därför helt missat uppgången under 2009. Men nu har alla vi som missade BRIC en chans att komma igen, genom att vara tidigt ute med att investera och spara i VISTA, Vietnam, Indonesien, Sydafrika, Turkiet och Argentina.
Som det är i dagsläget finns det inga fonder som är specialiserade på VISTA länderna, utan man får själv sätta ihop sin portfölj och sparande. Här är några tips:

Vietnam

Det finns inga fonder som är specialiserade på Vietnam, men ett certifikat som handlas som en aktie - OEC VIET ABN, utgivet av ABN AMRO/RBS.

Indonesien

Två bra fonder som investerar i Indonesien är Fidelity Funds - Indonesia Fund A Inc $ och Fortis L Equity Indonesia Acc

Sydafrika
Många afrikafonder har sitt största innehav i Sydafrika, som till exempel HQ Afrikafond och Simplicity

Turkiet
En bra Turkietfond är East Capital Turkietfond.

Argentina
Det finns inget sätt att spara direkt i Argentina, men många latinamerikafonder investerar i Argentina.

Jag kommer följa VISTA med spänning, och återkommer så snart det finns en fond som specialiserar sig på VISTA, Vietnam, Indonesien, Sydafrika, Turkiet och Argentina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar